SMK Thy

Statens Museum for Kunst (SMK) har længe haft et ønske om at udvide museet og gøre museets store samling af kunst tilgængelig for flere danskere – og nu synes drømmen inden for rækkevidde.

De seneste år har SMK sammen med Thisted Kommune arbejdet på at etablere en afdeling af SMK i Thy. I marts 2021 kunne SMK annoncere, at ideen om at skabe en permanent filial nu kan føres ud i livet takket være en donation på 37,5 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Udstillinger og aktiviteter i 2023

Jeppe Hein: Under overfladen

1. april – 22. oktober 2023

Den internationalt anerkendte kunstner Jeppe Hein inviterer dig til at mærke efter og være med til at skabe fire forskellige kunstværker.

 

Hvordan har du det i dag? Hvordan forholder du dig til verden omkring dig? Kan du give slip på dine tanker og bare være til, her og nu? I udstillingen Under overfladen på SMK Thy inviterer den internationalt anerkendte kunstner Jeppe Hein (f. 1974) dig til at mærke efter og være med til at skabe fire forskellige kunstværker.

Alle, der vil, kan gribe en pensel og male deres åndedrag på væggen i kunstværket Dit og mit åndedrag eller tegne deres humør med kridt i I dag føler jeg mig… Titelværket Under overfladen er skabt specifikt til udstillingen og indbyder dig til at male på fotografier af Thys vestkyst. Og i Dit spejl… Mit spejl…Vores spejl! kan de besøgende se sig selv og deres omgivelser reflekteret i spejle, som thyboere har lånt ud til SMK Thy.

De fire kunstværker eksisterer kun i kraft af gæsternes deltagelse og skaber grobund for leg, dialog og nærvær. De inviterer os til at åbne vores sind og udforske os selv og omverdenen.

 

 

Jeppe Hein, I dag føler jeg mig… Lige her lige nu / Today I feel like … Right Here Right Now, 2022. Courtesy KÖNIG GALERIE, Berlin, 303 GALLERY, New York og Galleri Nicolai Wallner, København. Foto: Jan Strempel Photography
Jeppe Hein, Dit og mit åndedrag / Breathe with Me på Moderna Museet, 2022. Courtesy: KÖNIG GALERIE, Berlin, 303 GALLERY, New York og Galleri Nicolai Wallner, København. Foto: Åsa Lundén
Jeppe Hein, Dit spejl / Your Mirror på Moderna Museet, 2022. Courtesy: KÖNIG GALERIE, Berlin, 303 GALLERY, New York og Galleri Nicolai Wallner, København. Foto: Åsa Lundén
Jeppe Hein, Dit og mit åndedrag / Breathe with Me på Moderna Museet, 2022. Courtesy: KÖNIG GALERIE, Berlin, 303 GALLERY, New York og Galleri Nicolai Wallner, København. Foto: Åsa Lundén

Praktisk information

Åbningstider

ÅBNINGSTIDER

1. april – 10. april
kl. 10-17 | alle dage

11. april – 22. juni
kl. 11-16 | tirsdag – søndag

29. maj
kl. 11-16 | Særåbent 2. pinsedag

23. juni
kl. 11-xx

24. juni – 6. august
kl. 10-17 | tirsdag – søndag

8. august – 13. oktober
kl. 11-16 | tirsdag – søndag

14. oktober – 22. oktober
kl. 10-17 | alle dage

21. oktober
kl. 10-19


Lille Fjordstræde 5
7760 Hurup Thy
Find vej

Priser

Voksen: 50 kr.
Under 18 år: Gratis
SMK årskortholdere: Gratis

Historien

Oprindeligt blev ideen om at få Statens Museum for Kunst til at etablere en filial på Doverodde Købmandsgård skabt af tidligere turistchef Ole Riis. Han tog kontakt til politikeren Torsten Schack Pedersen, der foranledigede et møde med daværende kulturminister Bertel Haarder den 29. marts 2016.

Sammen fik de en tilkendegivelse af, at der fra Kulturministeriets side intet var til hinder for at etablere en filial af SMK i Thy.

I april 2016 blev bestyrelsen for Nordvest Safari Thy-Mors kontaktet af turistchefen om planerne og forespurgt om man kunne se en idé i at indrette det historiske pakhus på Doverodde Købmandsgård til formålet. Bestyrelsen og den daværende leder tog positivt imod ideen, og turistforeningen arbejdede videre på sagen. Statens Museum for Kunst viste stor interesse i at etablere sin første filial uden for hovedstaden netop i Thy på baggrund af anbefaling fra kunstforeningen Det nye kastet, Thisted Kommunes borgmester og bestyrelsen for Nordvest Safari.

Efter diverse tilkendegivelser fra SMK, Thisted Kommune og Nordvest Safari Thy-Mors var projektet født og disse tre parter arbejdede herefter videre frem mod et egentligt forslag. Der blev oprettet en samarbejdsaftale mellem museet og kommunen, og projektet bevilgedes 1,5 million kroner årligt i perioden 2018-2021.

De seneste år har SMK brugt på at lære området og egnens borgere at kende samt på at etablere relationer til lokale og regionale aktører og erhvervsdrivende. Derudover har SMK præsenteret udstillinger, afholdt arrangementer og gennemført undervisningsforløb for børnehavebørn og skolelever.

Jeppe Hein, Dit spejl / Your Mirror på Moderna Museet, 2022. Courtesy: KÖNIG GALERIE, Berlin, 303 GALLERY, New York og Galleri Nicolai Wallner, København. Foto: Åsa Lund

Visionen

SMK Thy ønsker at bringe kunstsamlingen ud til flere dele af befolkningen, og vil etablere en filial, SMK Thy, med åbning i 2023 eller 2024.

“Vi kunne godt tænke os, at en større del af Danmarks største kunstsamling bliver tilgængelig – og i stedet for at udvide i København, drømmer vi om at udvide i Thy, så flere og nye brugere, der ikke jævnligt kommer til København får glæde af samlingen,” siger SMK’s direktør Mikkel Bogh.

SMK bliver en filial af Statens Museum for Kunst, hvor kunstværker fra SMK’s samling vises på udstillinger kurateret med særlig henblik på dette sted. SMK Thy udvikles i et tæt samarbejde mellem SMK og Thisted Kommune, som sammen sikrer at den udstillede kunst formidles til inspiration for regionens borgere og besøgende.

Projektet bygger på en samlet vision om at gøre kunsten nærværende for danskerne og sikre, at den bliver katalysator for betydningsfulde samtaler imellem mennesker på steder og i situationer, hvor kunsten i dag er mindre tilstedeværende. Helt konkret betyder det, at flere mennesker skal have mulighed for at komme tæt på og opleve landets største kunstsamling.

 

Hold øje med SMK Thys aktiviteter i kalenderen og deltag i diskussioner  om SMK Thys udformning på Facebook.

SMK Følger sundhedsmyndighedernes anvisninger og Kulturministeriets retningslinjer. Læs mere om retningslinjerne her.

Vi glæder os til at se dig!

Kontakt SMK Thy

Emilia Nykjær Isaksson

Kunstformidler SMK Thy

eis@smk.dk
+45 25 52 71 93

Michala Rosendahl

Pressemedarbejder

miro@smk.dk
+45 25 52 72 03